Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbán zašiel priďaleko, Únia ho dobieha. Aký trest čaká Maďarsko?

.matúš Dávid .svet

Európsky parlament schválil kritickú správu, podľa ktorej je v Maďarsku ohrozený právny štát. Europoslanci odporučili Európskej komisii, aby začala konanie proti vláde Viktora Orbána. Je to prvý krok k aktivovaniu „nukleárneho“ článku 7. Aké sankcie hrozia Budapešti za podkopávanie demokracie?

Orbán zašiel priďaleko, Únia ho dobieha. Aký trest čaká Maďarsko? Darko Vojinovic/AP Photo/SITA

poslanci Európskeho parlamentu, vrátane mnohých členov najväčšej frakcie ľudovcov, sa obávajú o budúcnosť demokracie, slobôd a právneho štátu v Maďarsku. Schválili preto rezolúciu, podľa ktorej vláda maďarského premiéra Viktora Orbána vážne ohrozuje spoločné hodnoty Európskej únie.

Štrasburg týmto krokom zatiaľ iba vyzval členské štáty, aby sa zaoberali situáciou v Maďarsku a zároveň odporučil vedeniu Únie, aby spustila proti Budapešti konanie podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii. Za výzvu hlasovalo 448 poslancov, proti bolo 197 a zdržalo sa 48 členov europarlamentu. Na schválenie bola potrebná absolútna väčšina, teda najmenej 376 hlasov. Proti schváleniu správy boli aj piati slovenskí europoslanci Pál Csáky (SMK), Miroslav Mikolášik (KDH), József Nagy (Most-Híd), Branislav Škripek (OĽaNO) a Anna Záborská (KDH). Ďalší piati Slováci v Európskom parlamente sa zdržali, za boli iba traja – Eduard Kukan, Ivan Štefanec (KDH) a Boris Zala (Smer-SD).

Maďarsku teraz, podobne ako nedávno Poľsku, hrozia vážne sankcie. O ďalšom postupe a prípadnom treste pre Maďarov však budú musieť rozhodnúť jednotlivé členské štáty, pretože o spustení procesu vždy rozhoduje Európska rada. Európsky parlament na prešľapy Orbánovej vlády upozorňoval aj v minulosti, až teraz však priamo vyzýva Úniu, aby konala. Je trest pre stredoeurópsku krajinu skutočne naďalej v nedohľadne? 

„Pre šéfa maďarskej vlády je veľmi dôležité, aby jeho strana ostala členom najvplyvnejšej frakcie v Európskom parlamente.“

čo europoslanci Orbánovi vyčítajú?

To, čo tvrdí väčšina poslancov v Štrasburgu, nie je žiadna novinka. Nacionalista Viktor Orbán, už roky najmocnejší muž Maďarska, z pozície predsedu vlády systematicky oslabuje právny štát vo svojej vlasti a nectí hodnoty Únie. Po tohtoročných parlamentných voľbách v Maďarsku, ktoré Orbán opäť s prehľadom vyhral, svoju rétoriku ešte zintenzívnil. V správe, ktorú spísala odborná komisia pod vedením holandskej europoslankyne z frakcie Zelených, Judith Sargentiniová, sa píše, že v Maďarsku existuje nebezpečenstvo vážneho porušovania základných európskych hodnôt. 

Dokument spomína viaceré oblasti. Europoslanci okrem iného maďarskej vláde vyčítajú, že podkopáva nezávislosť súdnictva a školstva, oslabuje nezávislosť médií a mimovládnych organizácií, zneužíva eurofondy v prospech oligarchov, nepriznáva utečencom a žiadateľom o azyl ich základné práva či obmedzuje postavenie menšín v spoločnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite