Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Briti mali pravdu. Z útoku novičkom sú podozriví dvaja ruskí agenti

.matúš Dávid .svet

Ďalší silný dôkaz, ktorý spája Rusko s útokom novičkom. Londýn vydal zatykač na dvoch údajných členov ruskej vojenskej rozviedky. Britskí vyšetrovatelia ich obvinili z pokusu o vraždu bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa, jeho dcéry Julie a policajta. Moskva však tvrdí, že o ničom nevie.

Briti mali pravdu. Z útoku novičkom sú podozriví dvaja ruskí agenti Metropolitan Police/AP/SITA 5. september 2018: Fotografie dvoch Rusov, ktorí podľa britskej polície stáli za útokom v Salisbury.

vláda britskej premiérky Theresy Mayovej už od marca tohto roka nepochybovala o tom, že za útokom nervovoparalytickou látkou novičok v anglickom meste Salisbury stál režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Chýbali však jasnejšie a presvedčivejšie dôkazy. Teraz britská polícia zverejnila podrobný popis okolností útoku, ako aj konkrétne mená údajných páchateľov.                                                             

Dvaja podozriví ruskí občania vo veku okolo štyridsať rokov, známi pod menami Alexander Petrov a Ruslan Boširov, pracujú podľa vyjadrení šéfky britskej vlády pre ruskú vojenskú rozviedku GRU. Pred členmi britského parlamentu premiérka zároveň uviedla, že celú operáciu museli odobriť nielen velitelia ruskej rozviedky, ale aj ďalší vysoko postavení predstavitelia Ruskej federácie. „Akcie GRU sú hrozbou pre všetkých našich spojencov a našich občanov,“ povedala poslancom Theresa Mayová. Moskva v prvej reakcii na vydanie európskeho zatykača na dvojicu Rusov oznámila, že jej ich mená ani fotografie nič nehovoria. Ruské ministerstvo zahraničných vecí zároveň vyzvalo Londýn, aby prešiel od „informačných manipulácií" k praktickej súčinnosti medzi vyšetrovacími orgánmi. Najnovšie dôkazy a presný popis celej udalosti však nahrávajú verzii Britov.

„Len Rusko má, podľa Theresy Mayovej, prostriedky a operačné skúsenosti na vykonanie podobného útoku.“

ako sa to celé stalo?

Podľa informácií Scotland Yardu prileteli podozriví muži z Moskvy do Londýna na ruské pasy už 2.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite