Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusku sa nikdy nezapáčime. Odoláme mu, ak budeme vnútorne silní

.matúš Dávid .svet

Smrť vodcu proruských separatistov v Donbase využije Moskva na ďalší bojkot rokovaní o mieri, myslí si ukrajinistka Lenka Víchová. Hladujúceho Olega Sencova považuje za symbol odporu proti anexii Krymu. Aké časy čakajú Ukrajinu? A čo majú robiť Slováci a Česi, aby sa nestali ľahkým terčom okupácie?

Rusku sa nikdy nezapáčime. Odoláme mu, ak budeme vnútorne silní Max Black/AP/SITA Tanky s vlajkami samozvaných republík separatistov v Donbase.

kyjev a Moskva sa už niekoľko dní vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za smrť najvyššieho predstaviteľa Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Zacharčenka. Zahynul 31. augusta pri výbuchu v meste Doneck. Existujú relevantné dôkazy o atentáte na vodcu separatistov?

Zacharčenko bol iba bábkou v rukách Kremľa a nie skutočným najvyšším predstaviteľom tzv. Doneckej ľudovej republiky. Zároveň treba pripomenúť, že Ukrajina nemá toto územie pod kontrolou. Fakticky ho spravuje Rusko a nesie tak zodpovednosť za všetko, čo sa tam stane. Iste, môžeme špekulovať o tom, či tam nepôsobí nejaká diverzná či partizánska ukrajinská skupina, ale dôkazy o tom nie sú. Zacharčenko nie je prvým veliteľom z Donecka či Luhanska, ktorý bol zavraždený mimo frontovej línie.

píše sa v ukrajinských médiách o Zacharčenkovej smrti veľa?

Nie, dnes, keď sa pozrieme na ukrajinské médiá, už o ňom nepíšu. Ukrajinci si uvedomujú, že bol iba bábkou v rukách Moskvy a nesymbolizoval žiadne nebezpečie, nebol pre nich protivníkom. Protivník sedí v Moskve.

ukrajinský vojenský analytik Jurij Karin ešte v auguste tvrdil, že Moskva plánuje nahradiť Zacharčenka niekým prijateľnejším. Ako tomu máme rozumieť?

O tom sa hovorí už dlho a v podstate sa niektoré výmeny aj realizovali. Rusko sa podľa viacerých analytikov a komentátorov zbavuje vybraných predstaviteľov tzv. separatistických republík a dosadzuje na ich miesto ľudí, ktorí nemajú také pošpinené meno ani ruky od krvi. Tak sa Rusi snažia urobiť vedenie separatistov navonok prijateľnejšie.

Alexander Zacharčenko nebol podľa Lenky Víchovej skutočným najvyšším predstaviteľom Doneckej ľudovej republiky.Sergei Grits/AP/SITAAlexander Zacharčenko nebol podľa Lenky Víchovej skutočným najvyšším predstaviteľom Doneckej ľudovej republiky.

na akom príklade by ste ukázali, že vysoký predstavitelia samozvaných ľudových republík v Donbase sú len bábkami v rukách Kremľa? To nemajú žiadne vlastné predstavy o budúcnosti regiónu?

Nemajú a ani by ich nikdy nemohli mať. Ide o to, že títo ľudia neboli pred okupáciou Krymu a Donbasu politicky ani spoločensky aktívni. Nikto ich nepoznal, veď aj Zacharčenko, než sa stal tzv. vodcom DĽR, pracoval na šachte či ako predajca kuracieho mäsa. Nikto si nemôže myslieť, že takýto ľudia z ničoho nič vytvoria štátny celok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite