Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po Trumpovi

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Nič netrvá večne – a skôr alebo neskôr skončí v americkej politike aj Donald Trump. Ak aj nepríde k úspešnénu impeachmentu, porazený môže byť už vo voľbách v roku 2020.

Po Trumpovi Alex Brandon/AP/SITA

po minulotýždňovom odsúdení bývalého šéfa Trumpovej kampane Paula Manaforta za daňové podvody, a po priznaní jeho osobného právnika Michaela Cohena k použitiu prostriedkov patriacich kampani na uplatenie bývalej Trumpovej milenky, sa nad prezidentom vznášajú viac než len tiene podozrení z trestných činov. Trumpa však isto prežije trumpizmus: paranoja z imigrantov či videnie spolupráce medzi krajinami ako hier s nulovým súčtom. Prosperita cudzincov či bezpečnosť spojencov v tomto videní sveta znamenajú, že na nich Američania doplácajú.

Otázkou je, čo Trumpa porazí. Nálada v Demokratickej strane nepraje politickému centrizmu, ktorého tvárou v Európe je Emmanuel Macron. Do popredia sa, naopak, derú politika identít, regulačná agenda senátorky Elizabeth Warrenovej a najnovšie aj charizma 28-ročnej kandidátky do Kongresu Alexandry Ocasio-Cortezovej, ktorá sa označuje za „demokratickú socialistku.“

Demokratickým socializmom netreba úplne strašiť. Americkí ľavičiari tým termínom nemyslia vyvlastňovanie ani gulagy, ale univerzálnu zdravotnú starostlivosť, vyššie dane či zákonom stanovenú rodičovskú dovolenku. To neurobí zo Spojených štátov Venezuelu. A ak má byť politika konfliktom myšlienok, možno sa nástup idealistického ľavicového radikalizmu dá dokonca vítať. 

„Dnes je z oboch komôr skôr priestor na predvádzanie sa a ohnivé reči, nie na serióznu legislatívnu prácu.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite