Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zahoďte iPhony, s Američanmi sa nebavíme

.alexandra Minich .svet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval na bojkot americkej elektroniky. V prejave svojmu ľudu radil, že iPhony majú vymeniť za Samsungy alebo turecké smartfóny Venus. Diplomatická roztržka medzi Tureckom a USA sa stupňuje.

Zahoďte iPhony, s Američanmi sa nebavíme Yasin Bulbul/Presidential Press Service pool via AP/SITA Turecko 25. december 2015: Prezident Erdogan podáva ruku Turkovi, ktorého údajne presvedčil, aby neskočil z mosta a popri tom telefonuje zo svojho iPhonu. Dnes prezident radí obyvateľom, aby svoje iPhony zahodili.

odplata pre nepriateľov. Turecký prezident otvorene označuje Spojené štáty za rivalov a odmieta v spore o prepustení zadržiavaných Američanov poľaviť. „Budeme bojkotovať americkú elektroniku,“  vyhlásil včera Recep Tayyip Erdogan na sneme vlastnej strany a zožal pritom búrlivý potlesk.   

Pôjde prezident príkladom? Americké telefóny sú v Turecku populárne – vidieť ich najmä v rukách tureckých ministrov či u samotného prezidenta. Pred dvoma rokmi, keď sa časť armády pokúsila o prevrat, sa práve cez video chat FaceTime spoločnosti Apple prihováral svojim podporovateľom. Kedy sa má bojkot americkej elektroniky začať, ani koľko Turkov výzvy poslúchne, to zatiaľ nie je jasné. Ankara však ukazuje, že svoje vyjadrenia myslí vážne. Dnes oznámila, že zdvojnásobí clá na americké autá, alkohol, kozmetiku či tabak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite