Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chodil na striptíz s Mickom Jaggerom, teraz je premiérom Pakistanu. Ako to bývalý kriketový šampión dokázal?

.matúš Dávid .svet

Funkcie predsedu vlády Pakistanu sa ujíma niekdajšia športová hviezda, slávny kriketový hráč Imrán Chán. Aký je jeho doterajší životný príbeh? A bude pod jeho vedením druhá najľudnatejšia moslimská krajina sveta stabilná? Pozrite si profil nového pakistanského premiéra.

Chodil na striptíz s Mickom Jaggerom, teraz je premiérom Pakistanu. Ako to bývalý kriketový šampión dokázal? Anjum Naveed/AP Photo/SITA Islamabad, Pakistan 6. august 2018: Pakistanec sa fotí s novozvoleným premiérom Imránom Chánom.

za víťaza sa charizmatický 65-ročný líder vyhlásil ešte pred sčítaním všetkých hlasov a zverejnením oficiálnych volebných výsledkov. Hneď v prvom prejave sľúbil viacero reforiem a vytvorenie „nového Pakistanu“. Vyzval na boj proti korupcii, mier v Afganistane, zlepšenie dialógu s Indiou ohľadom sporného Kašmíru a dôveryhodnejšie či vyváženejšie vzťahy medzi Pakistanom a Spojenými štátmi americkými. To sú všetko odvážne plány, na ktorých sa však môže politik Imrán Chán veľmi ľahko popáliť. Aký imidž má športová legenda, ktorá sa ujíma významnej funkcie v strategicky dôležitej ázijskej krajine?

premiér s povesťou playboya

Imrán Chán vyštudoval politológiu, filozofiu a ekonomiku na Keble College v Oxforde. V pakistanskom národnom tíme debutoval v roku 1971, a to v zápase proti Anglicku. O dve desaťročia neskôr, už ako kapitán reprezentácie, doviedol pakistanských hráčov kriketu k dosiaľ jedinému titulu svetových šampiónov. V rovnakom roku 1992, prakticky na vrchole síl, Imrán Chán športovú kariéru ukončil. 

„Nový pakistanský premiér je podľa viacerých analytikov nevyspytateľný aj preto, že často mení názory.“

Ešte v osemdesiatych rokoch si však naplno užíval medzinárodnú slávu a pre niektoré svoje „záľuby“ si vyslúžil povesť playboya. Známe sú napríklad jeho návštevy londýnskych nočných klubov so slávnym frontmanom kapely Rolling Stones Mickom Jaggerom. Neskôr o sebe Chán verejne vyhlásil, že „nikdy netvrdil, že žije anjelským životom“. Podľa britskej spravodajskej stanice BBC navyše Pakistanec popiera, že by niekedy pil alkohol. Dnes je tretíkrát ženatý a má dvoch synov. Do politiky vstúpil v polovici deväťdesiatych rokov, keď už ako filantrop za vlastné peniaze staval v Láhaure nemocnicu pre ľudí s rakovinou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite