Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Korupcia opäť vyhnala ľudí do ulíc. Takýto chaos som v Bukurešti nevidel roky, hovorí rumunský novinár

.matúš Dávid .svet

„Červená pliaga, odstúpiť!“ kričali cez víkend desaťtisíce ľudí po celom Rumunsku. Mávali vlajkami EÚ a žiadali odchod sociálnodemokratickej vlády, ktorá podľa nich poľavila v boji proti korupcii a je skorumpovaná. Padne v Bukurešti vláda? A o čo ide demonštrantom? Odpovedá novinár Teodor Tiță.

Korupcia opäť vyhnala ľudí do ulíc. Takýto chaos som v Bukurešti nevidel roky, hovorí rumunský novinár Andreea Alexandru/AP Photo/SITA V Rumunsku sa protivládne demonštrácie konajú pravidelne už viac ako rok.

čo spustilo novú vlnu masových demonštrácií v Rumunsku a akú úlohu zohrali protesty Rumunov pracujúcich v zahraničí?

Zásadnú nie. V Rumunsku sa už od roku 2012 konalo nespočetné množstvo protestov, niektoré na týždňovej báze. Demonštrácie z uplynulého víkendu boli plánované niekoľko mesiacov dopredu a príslušné orgány mohli očakávať, že do ulíc prídu veľké davy ľudí. Rumuni, ktorí pracujú v zahraničí, teraz tvorili asi desať percent zo stotisíc všetkých protestujúcich v Bukurešti. 

v piatok 10. augusta večer polícia proti demonštrantom brutálne zasiahla. Keď skupina protestujúcich prerazila ohradenie a pokúsila sa dostať k sídlu vlády, polícia použila slzotvorný plyn, vodné delá aj obušky. Zasahovali aj ťažkoodenci. Čo presne sa tam stalo?

Bol som priamo na mieste a môžem potvrdiť, že použitie sily zo strany polície bolo neprimerané a absolútne neopodstatnené vzhľadom na to, čo sa tam v skutočnosti dialo. Bol som svedkom takých chaotických situácií, aké Bukurešť nezažila od roku 2012. Viac ako štyristo ľudí potrebovalo lekársku pomoc. Väčšinou išlo o demonštrantov, ale medzi zranenými boli aj členovia ozbrojených policajných síl.

útočili niektorí demonštranti aj na policajtov?

Áno, niektorí protestujúci naozaj provokovali policajtov, ale majme na pamäti, že ťažkoodenci proti nim použili taktiku typickú skôr pre zvládanie radikálnych futbalových fanúšikov. Väčšina protestujúcich sa správala pokojne, demonštranti so sebou priniesli svoje rodiny. Boli tam ženy, deti aj starší ľudia. V minulosti sme už zažili desiatky protestov, na niektorých sa zúčastnilo aj vyše dvestotisíc ľudí, ale takéto problémy tam neboli.

policajní velitelia aj ministerka vnútra postup polície obhajujú, no rumunský prezident Klaus Iohannis zásah ostro skritizoval a označil ho za brutálny. Bola to oprávnená kritika?

Absolútne. 

„V tejto chvíli protesty nemajú žiadneho jasného vodcu, ale takmer všetci v opozičnom tábore si chcú uchmatnúť kus koláča.“

aké postavenie má v súčasnosti v Rumunsku prezident? Čo chce kritikou vlády dosiahnuť?

Rola prezidenta Klausa Iohannisa je čoraz viac ceremoniálna. Niektoré jeho výsady boli zlikvidované, keď sa Liviu Dragnea, šéf vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD), dostal k moci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite