Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dostane po brexite každý svoj inzulín?

.alexandra Minich .svet

Plňte sklady! Spojené kráľovstvo sa pripravuje na brexit bez dohody – a s ním spojený dočasný nedostatok tovarov. Obavy najnovšie vyslovili lekári. Ak Briti opustia Európsku úniu bez dohody, môže sa stať, že milióny ľudí žijúcich na ostrovoch nedostanú svoje lieky.

Dostane po brexite každý svoj inzulín? Rick Bowmer/AP/SITA Ilustračná snímka.

spojené kráľovstvo dováža z EÚ kvantá liekov – ročne za 50 miliárd libier. Ako bude prevoz liekov vyzerať po marci 2019, to zatiaľ nevie nikto. Neistota, ktorá dnes čoraz intenzívnejšie znervózňuje britských medikov. Výkričník straší najmä pri pacientoch s cukrovkou. „V Spojenom kráľovstve nevyrábame žiaden inzulín. Dovážame ho do poslednej kvapky. Máme tu tri a pol milióna ľudí s cukrovkou a mnohí z nich inzulín potrebujú,” povedal pre The Pharmaceutical Journal šéf britskej liekovej regulačnej agentúry Sir Michael Rawlins. Navyše, liek ako inzulín je citlivý na prevoz aj skladovanie. 

Na ťahu je teraz britské ministerstvo pre odchod z EÚ a rezort zdravotníctva. Mali by nájsť systém, ako bude distribúcia liekov fungovať aj po tom, čo Briti z Európskej únie, a najmä z jednotného trhu, odídu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite