Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kalifornia je v plameňoch, Gréci búrajú domy a Portugalci pre dym nevideli Slnko

.matúš Dávid .svet

Leto v znamení ohňa. Z Kalifornie na západe USA hlásia najväčšie požiare v dejinách, Gréci po ničivej skaze odvolávajú zodpovedných a búrajú nelegálne domy. V Portugalsku oheň ohrozil aj turistov, Švédsku zase v najhoršom pomohol zvyšok EÚ. Pozrite si prehľad najväčších požiarov tohto leta.

Kalifornia je v plameňoch, Gréci búrajú domy a Portugalci pre dym nevideli Slnko Noah Berger/AP Photo/SITA Kalifornia 31. júl 2018: Štát od konca júla ničí najrozsiahlejší lesný požiar v jeho histórii.

kalifornia, Spojené štáty americké

V najľudnatejšom štáte USA, Kalifornii, už od konca júla vyčíňa vôbec najrozsiahlejší lesný požiar v jeho dejinách. Hasiči odhadujú, že potrvá minimálne do konca augusta. Ešte v piatok 10. augusta zúrilo v tomto bohatom americkom štáte najmenej osemnásť lokálnych lesných požiarov a úrady hlásili deväť obetí. 

V prípade jedného požiaru už polícia zatkla a obvinila podozrivého podpaľača. 51-ročnému Forrestovi Gordonovi Clarkovi teraz hrozí doživotný trest. Do boja proti ničivým plameňom sa po celej Kalifornii zapojilo štrnásťtisíc hasičov, stovky domov ani desaťtisíce hektárov porastov však už zachrániť nestihli. Horí väčšinou v suchých, odľahlých oblastiach, ale tisíce ľudí museli napriek tomu z bezpečnostných dôvodov opustiť svoje domovy. 

Teploty vzduchu sú v oblasti aj naďalej vysoké, fúka vietor a hasičom komplikuje prácu aj ťažko dostupný terén či vyschnutá pôda. Pokrok pri hasení ohňa sa už podaril v blízkosti slávneho Yosemitského národného parku. Zatiaľ je však otázne, kedy obľúbenú turistickú atrakciu opäť sprístupnia verejnosti.

„Hasiči odhadujú, že kalifornské požiare potrvajú minimálne do konca augusta.“

grécko

Mimoriadnu situáciu v súvislosti s lesnými požiarmi, a to najničivejšími v krajine za posledné desaťročia, zažilo koncom júla aj Grécko. Neprežilo viac ako deväťdesiat ľudí, vyše polovicu obetí tvoria ľudia vo veku po šesťdesiatke. Desiatky osôb sú stále v nemocnici. Oheň zničil tisíce hektárov zalesnených pozemkov aj obývaných oblastí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite