Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako neklamať a nezavádzať o utečencoch? Týchto päť faktov vám otvorí oči

.matúš Dávid .svet

Odkiaľ pochádza väčšina utečencov na svete a kde sa teraz zdržiavajú? Je Európa pre ľudí, ktorí sú na úteku, naozaj hlavným cieľom? A koľko je medzi migrantmi vo svete detí? Odpovede sú v mnohých smeroch viac než prekvapivé.

Ako neklamať a nezavádzať o utečencoch? Týchto päť faktov vám otvorí oči UNRWA/AP/SITA Na ilustračnej snímke z roku 2014 palestínski utečenci v sýrskom Damasku.

85

percent utečencov pod mandátom UNHCR žije v rozvojových krajinách sveta. Niektorí ľudia sa pritom mylne domnievajú, že väčšina týchto ľudí mieri do vyspelých, bohatších krajín na severe. Údaje ukazujú opak. Mimochodom, podľa oficiálnej definície je utečencom osoba, ktorá utiekla z domovskej krajiny a potrebuje „medzinárodnú ochranu“, pretože jej doma hrozí násilie či prenasledovanie. Patria sem aj ľudia, ktorí utekajú pred vojnami. Utečenci nemôžu byť vrátení do krajiny pôvodu, pokiaľ to sami dobrovoľne nechcú.

Ilustračná snímka. Vo februári 2016 prichádzalo mnoho sýrskych utečencov na grécko-macedónske hranice, snímka je zachytená v blízkosti gréckej dedinky Idomeni.Petros Giannakouris/AP/SITAIlustračná snímka. Vo februári 2016 prichádzalo mnoho sýrskych utečencov na grécko-macedónske hranice, snímka je zachytená v blízkosti gréckej dedinky Idomeni.

5

Z toľkých krajín pochádzajú vyše dve tretiny (68 percent) všetkých utečencov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite