Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z nepriateľov sa stali partneri na dialóg

.matúš Dávid .svet

Päť kľúčových otázok, ktoré súvisia s historickým samitom. Odpovedá redaktor Matúš Dávid.

Z nepriateľov sa stali partneri na dialóg Evan Vucci / AP Photo / SITA

ako stretnutie prebiehalo a čo zaujímavé sa tam stalo?

Strojené úsmevy, pričasté stisky rúk, priateľské potľapkávanie aj lichôtky. Historický míting amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského diktátora, vodcu Kim Čong-una, vyznel navonok ako stretnutie dlhoročných priateľov. V skutočnosti sa však krátko po tretej hodine v noci stredoeurópskeho času stretli v Singapure veľmi odlišní muži. Jeden z hlavných lídrov slobodného sveta, demokraticky zvolený Donald Trump, a dosiaľ izolovaný vodca, ktorý má na rukách krv a za stav svojej vlasti čelí už roky oprávnenej kritike medzinárodného spoločenstva. 

Napriek tomu si boli USA a KĽDR, ako krajiny, na niekoľko hodín v Singapure rovné. Prvé podanie rúk Trumpa s Kimom trvalo približne 12 sekúnd a rokovanie medzi štyrmi očami asi 45 minút. Stačilo to, podľa vyjadrení šéfa Bieleho domu, na vzplanutie „skvelého či vynikajúceho vzťahu“ a vykročenie na cestu riešenia spoločných problémov. Kritici Trumpovi vytýkajú, že zlegitimizoval brutálny režim a otvoril mu cestu na svetovú scénu. 

No dá sa ešte inak zmierniť napätie, ako najskôr tlakom v podobe sankcií a neskôr očakávaným rokovaním za okrúhlym stolom? Jedno je isté: veľkolepé politicko-diplomatické divadlo, za ktorým Donald Trump aj Kim Čong-un leteli tisíce kilometrov, bude odlišne interpretované vo Washingtone, Soule a Tokiu. A v Pchjongjangu bude propagandou štátnych médií naďalej za pravdu vydávané to, čo za správne považuje režim a jeden muž na jeho čele.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite