Denník N

Nebezpeční osamote, ešte horší spolu. EÚ a ekonómov znepokojuje nová talianska vláda

Líder Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio a Guiseppe Conte, ktorého nová koalícia navrhuje na post premiéra. Foto – TASR/AP
Líder Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio a Guiseppe Conte, ktorého nová koalícia navrhuje na post premiéra. Foto – TASR/AP

Vznikajúca talianska vláda plánuje zrušiť úsporné opatrenia, míňať chce aj napriek obrovskému dlhu.

Držte sa svojich záväzkov, inak to môže priniesť problémy celej Európskej únii. Asi tak by sa zjednodušene a stručne dal definovať postoj Európy voči novej talianskej vláde. Začiatkom týždňa ho sformuloval francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

To, ako sa v blízkej budúcnosti bude vyvíjať vzťah medzi Úniou a Talianmi, dal však stručne a jasne najavo aj Matteo Salvini, líder Ligy, menšieho koaličného partnera.

„Toto je ďalší neakceptovateľný zásah do našich záležitostí. Nežiadal som od ľudí hlasy, aby som mohol pokračovať v ceste k chudobe, neistote a imigrácii. Taliani sú na prvom mieste!“ odkázal na Twitteri Le Maireovi.

Ekonómovia sa obávajú, že práve tento prístup môže zhoršiť situáciu v krajine, ktorá je treťou najväčšou ekonomikou v eurozóne. „Ak nová vláda nebude rešpektovať talianske záväzky, ktoré sa týkajú dlhu a deficitu, ale aj bánk, finančná stabilita eurozóny bude ohrozená,“ tvrdí Le Maire.

Nová vláda aj napriek tomu sľubuje revolúciu a sama sa nazýva vládou zmeny. Renomovaný britský denník Financial Times ich však nazýva modernými barbarmi, ktorí sa dostali za hradby Ríma, a varuje, že ide o najnezvyčajnejšiu a najmenej skúsenú vládu od vzniku Európskeho spoločenstva.

O čo im ide?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matteo Salvini

Svet

Teraz najčítanejšie