Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto zastaví Viktátora?

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Napriek tomu, že predvolebný boj naberal na obrátkach a predpovede výsledkov bývajú ošemetné, na to, aby Viktor Orbán svoj premiérsky post neobhájil, by sa musel udiať zázrak. A to sa aj potvrdilo.

Kto zastaví Viktátora? LUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

maďarské opozičné sily to od Orbánovho nástupu v roku 2010 nemali ľahké. V roku 2012 maďarská vláda posilnila väčšinové prvky volebného systému tým, že zvýšila počet jednomandátových obvodov, v ktorých má najväčšiu šancu práve kandidát najväčšej strany. A tiež tým, že prekreslila mapu volebných obvodov v prospech Fideszu. Vo voľbách v roku 2014 tak Orbán získal nakrátko ústavnú väčšinu.

Teoreticky by sa dnes táto zbraň Fideszu dala použiť proti nemu. Vyžadovalo by si to však, aby sa zjednotila celá opozícia vrátane neofašistického Jobbiku. Príkladom bolo februárové víťazstvo nezávislého kandidáta Pétera Márki-Zaya na primátora tradičnej bašty Fideszu v mestečku Hódmzővásárhely. Podporovala ho celá opozícia a politický nováčik k voľbám dokázal priviesť nezvyčajne vysoké počty voličov.

Ak by sa v nedeľu za silnými kandidátmi v jednomandátových obvodoch zomkla celá opozícia, Fidesz by mohol byť oslabený a možno aj porazený. I keď niektorí politici vyzývajú na strategické volenie v jednomandátových obvodoch, zjednocovanie v podobe sťahovania vzájomne si konkurujúcich kandidátov medzi opozičnými stranami nevidno. Nie div. Demokratickej opozícii nie je bratanie sa s hnutím Jobbik po chuti aj napriek tomu, že bolo v ostatných mesiacoch z extrémnych pravicových pozícií vytlačené Fideszom do politického stredu.

„Viac než polovica mladých pomýšľa podľa nedávneho prieskumu na odchod.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite