Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.pravidelná dávka: Tri riešenia nesúhlasu

.andrej Zeman .stĺpčeky .spoločnosť

Počas dejín vedy existovalo mnoho sporov o prvenstvo. Bolo znakom prestíže prísť s nejakým objavom ako prvý. Mnohí však zistili, že v pozadí majú svojich iných vedeckých súperov, ktorí často pracujú na úplne rovnakých problémoch.

.pravidelná dávka: Tri riešenia nesúhlasu

Napríklad, keď Galileo v roku 1610 spozoroval slnečné škvrny, čoskoro sa dostal do sporu s jeho kolegom – jezuitom Christopherom Scheinerom. Nezhodli sa na tom, ako interpretovať to, čo videli, ale zhodli sa na jave, ohľadom ktorého vysvetlenia nesúhlasili. Týchto sporov existuje mnoho a sú zdrojom užitočných informácií aj pútavých príbehov. Čo nás môžu naučiť? 

Napríklad to, že ak nemáme racionálny spôsob, ako s niekým nesúhlasiť, tak môžeme mať vážny problém. Ak nemáme vhodné pravidlá, v tom prípade nám ostávajú len dve možnosti. Tá posledná je búchať po stole, zvyšovať hlas na tlačovkách, vytasiť meč či ísť rovno do vojny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite