Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka: Neskrotnosť Mórica

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

V rámci rozširovania mojej intelektuálnej činnosti sme si doma zaobstarali moriaka – aj s morkou, samozrejme. Volajú sa Móric a Dorka. Móricova existencia na našom dvore je pre mňa zdrojom filozofického dumania.

.pravidelná dávka: Neskrotnosť Mórica

móric je zaujímavý exemplár nie-ľudskej ne-osoby (takto volá austrálsky filozof Peter Singer zvieratá, ktoré nie sú Homo sapiens, ale súčasne, na rozdiel napríklad od horských goríl, nie sú schopné vyšších kognitívnych schopností, a preto ich život nepodlieha právnej ochrane). Nie-ľudská ne-osoba Móric vykazuje okázalú snahu stať sa prvou morčacou osobou. 

Ak by som bol behavioralista a chcel niekoho presvedčiť, zameral by som sa na mrkvovo-palicovú metódu. V kocke, vonkajšie podmieňovanie správania cez pozitívny alebo negatívny stimul s cieľom vytvoriť cez opakované reakcie chcený vzorec správania. Móric sa ale tejto forme skrotenia úplne vymyká. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite