Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.stredná Európa Milana Niča: Karol Veľký je fajn, jablká sváru už menej

.milan Nič .stĺpčeky .európa

Volodymyr Zelenskyj dostal v Nemecku uvítanie s poctami aj prestížnu Cenu Karola Veľkého. Koaličné spory o podobu pomoci Ukrajine sú v Nemecku minulosťou. Zrejú však nové jablká sváru – rozpočet, ekologické riešenia a tiene populizmu.

.stredná Európa Milana Niča: Karol Veľký je fajn, jablká sváru už menej

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol na oficiálnej návšteve v Nemecku – ktoré momenty boli kľúčové a čo sa dá z tej návštevy usudzovať do budúcnosti?

 Bol to obojstranný pokus posunúť vzájomné vzťahy Nemecka a Ukrajiny a dať symbolickú bodku za predošlé spory. Volodymyr Zelenskyj bol prijatý v sídle prezidenta aj v sídle premiéra s najvyššími poctami, prebehli konštruktívne rozhovory. Veľkú pozornosť mala aj jeho zastávka v Aachene, kde si prevzal prestížnu Cenu Karola Veľkého.

Volodymyr Zelenskyj ocenil, že Nemecko sa stalo druhým najväčším dodávateľom vojenskej aj finančnej pomoci pre Ukrajinu – hneď po USA. Deň pred jeho návštevou Berlín ohlásil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 2,7 miliardy eur, čo takmer dosahuje úroveň celkových dodávok od vypuknutia vojny. Tri desiatky tankov, štyri systémy protilietadlovej obrany, obrnené vozidlá, húfnice a delostrelecká munícia sú už na ceste a Ukrajina ich hodlá využiť ešte v pripravovanej protiofenzíve. Takýto razantný postup je tiež vizitka nového ministra obrany Borisa Pistoriusa, ktorý od svojho nástupu do úradu pred niekoľkými mesiacmi pochopil, že pomoc Ukrajine je jednoducho otázka nemeckej reputácie aj nemeckej bezpečnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite