Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka: Roger Scruton, Platón a láska

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

Tento týždeň som na našom podcaste uvažoval o filozofii lásky. Čo je to láska a ako sa jej chápanie časom (ne)menilo? Je to zaujímavý príbeh, prekvapivo veľmi konzervatívny.

.pravidelná dávka: Roger Scruton, Platón a láska

keď hovorím konzervatívny, odkazujem na britského filozofa Rogera Scrutona, podľa ktorého sa na lásku (a tiež sexuálnu túžbu a túžbu ako takú) pozeráme stále, bohužiaľ, cez okuliare, ktoré nám dal na oči kedysi dávno jeden mysliteľ so širokými plecami, čo mu vynieslo prezývku Platón.

V dialógu Sympózium prezentuje lásku v protiklade k postoju básnika Aristofana. Ten tvrdil, že láska vychádza z nedostatku; že milovať znamená hľadať a nachádzať svoju chýbajúcu polovičku – niekoho, kto ma spraví celistvým, úplným, nerozdeleným. (Aristofanes ukotvuje svoj postoj v mýte, podľa ktorého rozhnevaný Zeus rozdelil ľudí na dve časti, lebo dovtedy sme žili ako dvojbytosti so štyrmi rukami a nohami.)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite