Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Ako vystrihnúť HIV z ľudského genómu

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Technológia CRISPR-Cas9, akýsi biologický švajčiarsky nožík, môže už čoskoro priniesť úľavu mnohým ľuďom infikovaným HIV.

Deep biotech Mira Gašpárka: Ako vystrihnúť HIV z ľudského genómu

vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti (lepšie známy ako HIV) predstavuje významný problém pre celé ľudstvo – od Chartúmu po New York. Aj napriek tomu, že dnes máme k dispozícii viacero liekov, ktoré dokážu blokovať množenie tohto vírusu v ľudskom organizme, definitívne vyliečenie HIV infekcie nie je za bežných okolností zatiaľ možné. 

S cieľom vyriešiť tento odveký problém s výskumom a vývojom liekov proti HIV sa tím vedcov z Lekárskej fakulty Lewisa Katza na Nebraskej univerzite rozhodol využiť technológiu CRISPR-Cas9 na „vystrihnutie“ HIV z ľudského organizmu. Po infekcii HIV sa totiž DNA tohto vírusu integruje do hostiteľských génov, čo vírusu umožňuje začať sa množiť aj po tom, čo antivirotiká odstránili všetky existujúce vírusové častice v ľudskom organizme. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite