Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Pozor na pseudovedu a zatvorenú spoločnosť

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

Ako rozpoznať pravú vedu od pseudovedy? A dá sa podobný princíp aplikovať aj na rozlíšenie medzi dobre a zle fungujúcou spoločnosťou? Dnes sa zamyslíme nad dielom rakúsko-britského filozofa Karla Poppera, o ktorého myšlienkach falzifikácie a otvorenej spoločnosti ste už, verím, mnohí počuli.

.zvedochtivé čítanie: Pozor na pseudovedu a zatvorenú spoločnosť DAVID LEVENSON/GETTY IMAGES Rakúsko-britský filozof Sir Karl Popper doma v londýnskom Croydone 31. augusta 1992.

sir Karl Raimund Popper sa narodil v lete roku 1902 vo Viedni, ktorá bola vtedy ešte súčasťou Rakúsko-Uhorska, a vo veku 92 rokov umiera v 1994 v Londýne, ale jeho spopolnené pozostatky sú prenesené a pochované spolu s jeho manželkou vo Viedni.

Dnes sa pozrieme na základné myšlienky dvoch jeho najvýznamnejších diel. Prvým je Logika vedeckého skúmania, ktorá je u nás dostupná len v českom preklade. V nemeckom origináli Logik der Forschung vyšla v medzivojnovom období v roku 1934 a o vyše dvadsať rokov, teda v roku 1959, vychádza Popperovi jej editovaná verzia v angličtine ako Logic of Scientific Discovery.

Druhé dielo nesie názov Otvorená spoločnosť a jej nepriatelia. Tiež máme len český preklad, skladá sa z dvoch zväzkov a v angličtine vyšlo v roku 1945. Podľa viacerých rebríčkov patrí medzi 100 najlepších kníh v oblasti literatúry faktu.

Ešte mám pre vás prekvapenie. Okrem bežného rešeršu som k tejto téme otvoril aj diskusné vlákno na mojom FB, kde som sa spýtal na súčasnú relevanciu Poppera a jeho myšlienok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite