Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.zvedochtivé čítanie: Alasdair MacIntyre – racionalita ako životopis ľudstva

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

Alasdair MacIntyre, škótsky morálny filozof a jeden z najvplyvnejších etikov súčasnosti, v januári oslávil 94. narodeniny. K jeho najdôležitejším myšlienkam patrí chápanie racionality, ktoré je doslova proti-osvietenské. Ako je to možné?

.zvedochtivé čítanie: Alasdair MacIntyre – racionalita ako životopis ľudstva SEAN O‘CONNOR/WIKIMEDIA COMMONS Alasdair MacIntyre na konferencii The International Society for MacIntyrean Enquiry, ktorá sa konala 9. marca 2009 na University College Dublin.

začnime širším kontextom. Osvietensvo 17. a 18. storočia prinieslo niečo, čo by sme mohli veľmi jednoducho nazvať modernita: istý dominantný mainstreamový druh myslenia stojaci na vláde rozumu a racionality. Tá mala nahradiť dovtedajší vplyv náboženstva a metafyziky. Do popredia sa dostali vedecké vysvetlenia a teórie a ducha osvietenstva by sme mohli chápať ako objektívneho, racionálneho, univerzálneho. 

kríza modernity a križovatka po nej

Dobrým príkladom je pojednanie o morálke Immanuela Kanta. Podľa tohto nemeckého filozofa je morálka ukotvená v našej poslušnosti univerzálneho morálneho zákona. Prečo ho musíme poslúchať? Pretože pramení z našej zdieľanej racionality a je prejavom našej autonómie. Inými slovami, sám som si zdrojom vlastných morálnych zásad, ale keďže som racionálna bytosť, moja morálna legislatíva je platná pre hocikoho iného. Ak sa v situácii X racionálne rozhodnem spraviť Y, každý, kto sa niekedy dostane do situácie X, by mal tiež spraviť Y. Kantov morálny systém teda nutne vedie ku kozmopolitnému a globálnemu vnímaniu človeka či k tzv. globálnemu občianstvu. 

Modernita, ktorú osvietenstvo prinieslo, však netrvala večne. Na kolená ju dostal rastúci skepticizmus voči apriórnej dôvere v silu rozumu. 19. storočie a myslitelia ako Søren Kierkegaard či Friedrich Nietzsche sú hlasnými odporcami tohto osvietenského racionalizmu, ktorý nielen okradol človeka o jeho vášne a umeleckú tvorivosť, ale viedol aj k niečomu, čo by sa dalo nazvať neutralizácia sveta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite