Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.zvedochtivé čítanie: Archeológia Ježišovho hrobu

.andrej Zeman .stĺpčeky .spoločnosť

Mali sme tu opäť veľkonočné obdobie, a tak sa pozrieme na to, čo v súčasnosti vieme – a čo nevieme – o Ježišovej smrti a pohrebe z historického či z archeologického hľadiska.

.zvedochtivé čítanie: Archeológia Ježišovho hrobu WIKIMEDIA COMMONS Rogier van der Weyden: Uloženie Krista do hrobu, 1450.

zaujímali ste sa niekedy, ako naozaj vyzeral Ježišov pohreb a miesto, kam ho uložili, a či sú zobrazenia týchto udalostí v umení presné? Iste, umeniu treba dopriať kreatívnu licenciu. Ak by ste však chceli zistiť, ako sa naše predstavy o Ježišovom hrobe dajú spresniť po historickej a archeologickej stránke, čítajte. Pozrieme sa na hrobovú architektúru, pohrebné zvyky z čias Ježiša a povieme si, do akej miery archeológia zodpovedá evanjeliovým textom.

hrobky v Ježišovej dobe

Ako si máme predstaviť miesto posledného Ježišovho odpočinku? Na začiatok si povedzme, ako boli ľudia v jeho dobe pochovávaní. Bola to éra helenizmu, keď boli mnohé kultúry, vrátane tej židovskej, zasiahnuté gréckymi vplyvmi. To platilo aj v oblasti pohrebnej architektúry. Práve vtedy sa výrazne menilo to, ako židia pochovávali zosnulých rodinných príslušníkov.

Hrobku si môžeme priblížiť takto. Predstavte si kus skaly, do ktorej vytesáte vstupnú miestnosť. Ale to ešte nebolo úložisko pre zosnulých. Z tejto miestnosti totiž ďalej vedú užšie otvory, kde sa telá zosnulých umiestnia. Takýto jeden otvor sa po latinsky nazýva loculus (pl. loculi) alebo po hebrejsky koch (pl. kochim). Pozrite sa na svoju otvorenú dlaň s vystretými prstami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite