Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Miroslava Gašpárka: Pád SVB – Temný deň pre inovácie

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Silicon Valley Bank (SVB) bola 16. najväčšou americkou bankou s dlhoročnou tradíciou v poskytovaní služieb technologickým a biotechnologickým firmám zameraným na inovácie. No pred týždňom sa počas 48 hodín táto 40-ročná banka spravujúca účty asi polovice amerických startupov a investorov v oblasti rizikového kapitálu ocitla na dne.

Deep biotech Miroslava Gašpárka: Pád SVB – Temný deň pre inovácie

ani aktíva vo výške 210 miliárd dolárov a celkové vklady vo výške 175 miliárd dolárov nedokázali SVB ochrániť pred klientmi. Tí si v húfoch v priebehu 24 hodín vybrali viac ako 40 miliárd dolárov. Federálnej korporácii tak na poisťovanie depozitov (FDIC) neostalo nič iné, než SVB zatvoriť, zastaviť všetky pohyby na účtoch a prebrať kontrolu nad touto bankou. 

Pád SVB sa do histórie amerického bankovníctva zapíše ako druhý najväčší, v tesnom závese za pádom Washington Mutual v roku 2008. Na rozdiel od pádu bánk v roku 2008, ktorých príčinou bola neprimerane odvážna a riskantná investičná stratégia, sa pád SVB niesol v úplne inom duchu. Jej problémom bolo, že v dobe startupovej bubliny medzi rokmi 2020 a 2021 prijala obrovský objem kapitálu, ktorý bol v tej dobe naliaty do startupov a investičných fondov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite