Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Ako stredoveké hoaxy šírili nenávisť

.andrej Zeman .stĺpčeky .kultúra

Hoaxy nie sú nič nové, to už vieme. Ale môžeme sa z tých starých poučiť, aby sme sa lepšie obrnili voči tým čerstvejším? Verím, že áno, a preto si dnes povieme, akú úlohu hrali v minulosti antisemitské hoaxy.

.zvedochtivé čítanie: Ako stredoveké hoaxy šírili nenávisť CULTURE CLUB/BRIDGEMAN/GETTY IMAGES Ukrižovanie Williama z Norwichu, drevorez v Norimberskej kronike z 15. storočia.

preskúmame jedno krivé obvinenie, ktoré tento svet nespravilo ani len o kúsok lepším, práve naopak. Je ním Thomasov tragický hoax.

Presuňme sa mysľou do anglického mesta Norwich do roku 1144. Vtedy sa počas kresťanského veľkonočného týždňa začala šíriť správa, ktorú rozhodne možno označiť ako hoax. Nebol to hoax hocijaký, ale jeden z tých najzákernejších a najvplyvnejších, a to nielen v stredoveku. Kto bol jeho autor a o čo v ňom išlo? 

stredoveký mních detektívom

Podobne ako mnoho iných miest v Európe, aj spomenuté mesto Norwich bolo domovom pre malú židovskú komunitu. V danom veľkonočnom týždni sa však stalo niečo, čo spustilo nečakaný sled udalostí. Ľudia našli v lese zmrzačené telo miestneho dvanásťročného chlapca Williama. Kto tú hrôzu spáchal?

Kňaz Godwin, ktorý bol tiež chlapcovým strýkom, obvinil z tohto činu Židov, ale nič zásadné sa nestalo, kým udalosť nezačal vyšetrovať istý benediktínsky mních. Ten dospel k jasnému záveru – vinní sú Židia. Mních sa volal Thomas, pôsobil v kláštore pri tamojšej katedrále, kam prišiel až zopár rokov po vražde. Nevedno celkom prečo, začal sa hrať na stredovekého detektíva. Williamovu smrť začal nielen vyšetrovať, ale sa jej aj celoživotne venoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite