Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.svet podľa Globsecu: Je Rusko bližšie k použitiu jadrových zbraní?

.juraj Kuruc .stĺpčeky .spoločnosť

Krátka odpoveď je nie. Nukleárne zbrane majú niekoľko kategórií a typov nosičov. Proti týmto zbraniam existuje obrana, ale v závislosti od typu to môže byť veľmi komplikované. Dostávame sa tak do známej pasce, keď technologický pokrok podnecuje nebezpečnú špirálu zbrojenia.

.svet podľa Globsecu: Je Rusko bližšie k použitiu jadrových zbraní? SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

zmluvy nukleárneho odzbrojenia SALT z čias studenej vojny, START I a II, ako aj zmluva CTBT sa snažia preťať tento samovražedný cyklus obmedzením technologického pokroku. V podstate mrazia existujúci počet a typ zbraní na určitej úrovni. Tá je dostatočná na to, aby sa signatári vzájomne dokázali efektívne zničiť. Ale nie na prevahu jednej alebo druhej strany. Navyše, ustanovujú transparentnosť, aby navzájom vedeli koľko a kde zbrane sú. 

Rusko môže použiť jadrové zbrane, keďže vypovedalo START II, ale to mohlo aj dávno predtým, tomu zmluva nebránila. Môže Rusko technologicky pokročiť tak, aby mohlo začať nukleárnu vojnu a odraziť odvetný útok, aby samo nečelilo totálnemu zničeniu?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite