Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.zvedochtivé čítanie: Aký bol Ježiš mimo Biblie?

.andrej Zeman .stĺpčeky .kultúra

Každý z nás pozná alebo minimálne počul o štyroch biblických evanjeliách. Zároveň ste však zrejme zachytili tiež to, že existujú aj iné evanjeliové spisy, ktoré sa do kresťanskej Biblie nedostali. Čo sa v nich nachádza a sú v niečom pre nás dôležité?

.zvedochtivé čítanie: Aký bol Ježiš mimo Biblie? WIKIMEDIA COMMONS Ježiš a Mária Magdaléna na obraze Hansa Holbeina mladšieho Noli me tangere (Nedotýkaj sa ma), 1526-28.

je fascinujúce, ako sú evanjeliá fascinujúce. Historicky, teologicky, umelecky, kultúrne a asi aj existenčne. Tu si v stručnosti načrtneme, čo nám niektoré iné spisy, ktoré nie sú v Biblii, hovoria o Ježišovom detstve, jeho ohlasovaní v dospelosti a – pozor – či sa tam dozvedáme o nejakých jeho romantických zápletkách.

Aj keď to nie je úplná samozrejmosť, zrejme by väčšina z vás vedela vymenovať mená postáv, podľa ktorých sú naše štyri novozmluvné evanjeliá pomenované – podľa Matúša, Mareka, Lukáša a Jána. Takže napočítať takto do štyroch vie každý, ale koľko prstov by sme potrebovali na spočítanie všetkých evanjelií, ktoré vznikli počas prvých storočí raného kresťanstva? Myslím, že je celkom presné povedať, že ich počet sa blíži k päťdesiatke – podľa toho, čo presne do tejto kategórie odborníci zahrnú. Niekedy je problém s určením žánru a inokedy s tým, že ide len o príliš malý fragment, čo komplikuje túto klasifikáciu. Boli však tie mnohé iné, mimobiblické spisy počas histórie utajované? A utajoval nám niekto toho skutočného Ježiša?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite