Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Miroslava Gašpárka: Steak bez uhlíkovej stopy

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Chov dobytka za účelom produkcie mäsových výrobkov možno nie je v aktuálnej podobe udržateľný, no vďaka pokroku prírodných vied sa nemusíme obávať straty mäsa.

Deep biotech Miroslava Gašpárka: Steak bez uhlíkovej stopy

aj napriek tomu, že predstava šťavnatého steaku či rezňa môže pôsobiť lákavo, každý kúsok mäsa na našom tanieri ešte niekoľko dní dozadu pobehoval po lúke alebo sa tlačil v hangároch s ostatnými zvieratami. Od špecializovaných krmív až po preventívne podávanie antibiotík si však chov zvierat na ľudskú konzumáciu vyžaduje doslova inžiniersky prístup. To ale prináša mnoho komplikácií, akými sú napríklad produkcia skleníkových plynov, rozvoj antibakteriálnej rezistencie a strata biodiverzity.

Otázkou tak ostáva, či dokážeme chov zvierat ešte vylepšiť a spraviť ho nielen ekologickejším, ale aj etickejším. Odpoveď na túto otázku nám prináša biotechnológia, vďaka ktorej môžeme vyriešiť väčšinu výziev mäsového priemyslu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite