aj napriek tomu, že predstava šťavnatého steaku či rezňa môže pôsobiť lákavo, každý kúsok mäsa na našom tanieri ešte niekoľko dní dozadu pobehoval po lúke alebo sa tlačil v hangároch s ostatnými zvieratami. Od špecializovaných krmív až po preventívne podávanie antibiotík si však chov zvierat na ľudskú konzumáciu vyžaduje doslova inžiniersky prístup. To ale prináša mnoho komplikácií, akými sú napríklad produkcia skleníkových plynov, rozvoj antibakteriálnej rezistencie a strata biodiverzity.
Otázkou tak ostáva, či dokážeme chov zvierat ešte vylepšiť a spraviť ho nielen ekologickejším, ale aj etickejším. Odpoveď na túto otázku nám prináša biotechnológia, vďaka ktorej môžeme vyriešiť väčšinu výziev mäsového priemyslu.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.