Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.stredná Európa Milana Niča: Ovplyvní Maďarsko naše voľby?

.milan Nič .stĺpčeky .európa

Predstavujeme vám novú rubriku .týždňa. Milan Nič, zahraničnopolitický expert, ktorý pôsobí v Nemeckej rade pre zahraničné vzťahy a venuje sa tam špeciálne strednej Európe, bude pre nás v každom čísle odpovedať na tri otázky šité na mieru aktuálnemu dianiu.

.stredná Európa Milana Niča: Ovplyvní Maďarsko naše voľby? ARCHÍV AUTORA

poľsko je v mnohých aspektoch problémové dieťa EÚ, ale jeho pozícii voči Rusku nemožno nič vyčítať. Ako však funguje jeho spolupráca s krajinami V4? Existuje vôbec?

V reakcii na ruskú inváziu voči Ukrajine zabralo Poľsko okamžite a naštartovalo aj iné krajiny. Dodnes si zachováva strategický prím v bezpečnostnej politike. Nedávno to bolo vidieť v otázke odoslania tankov: prezident Andrzej Duda začal iniciatívu, ktorá vyústila v tlaku na Nemecko. Lenže tento ťah na bránku v otázkach bezpečnosti a pomoci Ukrajine sa neprenáša do širších tém európskej politiky. 

Naopak, v niektorých iných kľúčových agendách EÚ je Poľsko takpovediac v kúte, napríklad a v otázke právneho štátu a prijímania peňazí z Fondu obnovy.  Vleklý spor s Európskou komisiou v tejto veci súčasnú vládnu zostavu vo Varšave zbytočne vyčerpáva, navyše je  v otázke riešenia rozdelená.  V iných agendách európskej politiky Varšava nedokáže presvedčiť iné členské krajiny a vytvárať širšie koalície. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite