Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.svet podľa Globsecu: Stred a východ Európy za posledný rok prekvapil

.juraj Kuruc .stĺpčeky .spoločnosť

Rok trvajúca agresia Ruska proti Ukrajine zmenila aj širšiu geopolitickú situáciu. Príkladom sú bezprecedentné sankcie EÚ voči Rusku alebo aj status krajín strednej a východnej Európy.

.svet podľa Globsecu: Stred a východ Európy za posledný rok prekvapil SITA/AP Photo/Libkos

tie boli dlhodobo známe nízkymi výdavkami na obranu, postavením čistých príjemcov európskych štrukturálnych fondov, nechuťou akceptovať utečencov a pasivitou na medzinárodnej scéne. A s výnimkou Poľska mali viac či menej ambivalentný vzťah k Rusku. 

To všetko sa za posledný rok zmenilo. V oblasti vojenskej pomoci každá krajina znásobila výdavky na obranu. Poslala vojenskú pomoc na Ukrajinu a vyslúžila si uznanie. Vyprázdnenie skladov od výzbroje zo sovietskych čias vytvára nielen priestor, ale aj potrebu urýchliť reformy vlastných ozbrojených síl. Prezbrojenie pritom nemusí spočívať len v nákupe najnovších typov ťažkých zbraní, ale aj v rozvoji vlastného zbrojného priemyslu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite