Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.svet podľa Globsecu: Bez hraníc

.terézia Rekšáková .stĺpčeky .spoločnosť

Agresia Ruska na Ukrajine sa dotýka nielen nášho napadnutého suseda, okolitého regiónu či spojencov hájacich práva Ukrajincov na suverénny demokratický štát. Dopady invázie pocítili aj niektoré štáty afrického kontinentu.

.svet podľa Globsecu: Bez hraníc SITA/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File Vladimir Putin a Jevgenij Prigožin

nemám na mysli tie, ktoré pod vplyvom hybridných operácií Kremľa zmenili geopolitickú orientáciu a ruských wagnerovcov privítali ako partnera v boji proti bezpečnostnej nestabilite, ktorú sa európskym armádam nedarí zvládať. Táto téma je komplexná a vyžaduje si množstvo riadkov bezpečnostnej analýzy a medzinárodného kontextu, takže o nej niekedy nabudúce. Nasledujúci text upozorňuje na smrť afrických občanov na ukrajinskom bojisku. Na zatiahnutie cudzincov do vojenského konfliktu podmienené ultimátom.

23-ročný študent zo Zimbabwe bol v Rusku najprv odsúdený a odpykával si trest, v septembri 2022 bolo jeho telo identifikované medzi obeťami na Ukrajine. Zambijská vláda požiadala Moskvu o vysvetlenie, ako a prečo bol Lemekhani Nathan Nyirenda naverbovaný do boja. Ukrajina ešte minulý rok obvinila šéfa wagnerovcov Prigožina, že na front posiela tisícky väzňov, ktorým sľubuje amnestiu či peniaze.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite