Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.zvedochtivé čítanie: Potrebuje Veľký tresk Veľkého treskáča?

.andrej Zeman .stĺpčeky .veda

Veľký tresk je po anglicky Big Bang. Boh sa v tomto kontexte občas označuje ako Big Banger. A z toho vyplýva názov dnešnej témy: Potrebuje Veľký Tresk Veľkého Treskáča?

.zvedochtivé čítanie: Potrebuje Veľký tresk Veľkého treskáča? NASA, ESA, and J. Lotz, M. Mountain, A. Koekemoer, and the HFF Team/Wikipedia

tento článok nepíšem ako fyzik alebo kozmológ a ani nič také nepredstieram. Preto akékoľvek nepresnosti beriem, samozrejme, na seba. Téma však nie je čisto o kozmológii. Ak chcete ísť viac do hĺbky zvlášť po fyzikálnej stránke, siahnite po niektorých odporúčaniach, ktoré som vám poskytol medzi ďalšími zdrojmi.

hľadanie pôvodu

Existujú zaiste dobré dôvody, prečo nás zaujímajú príbehy, čo sme už aj spomenuli. Mnoho tých najpútavejších príbehov vo filmoch a literatúre súvisí s hľadaním pôvodu – jednotlivca, skupiny alebo vesmíru. Príbehy o pôvode nám totiž dávajú odpovede na to, odkiaľ sme, kým sme, kam to všetko smeruje, a tým pádom nepriamo aj na to, prečo existuje zlo a utrpenie, či ako máme správne žiť.

V našom okolí je množstvo takpovediac lokálnych príbehov stvorenia: aký máme rodinný pôvod, ako vznikla a vyvíjala sa krajina, univerzita, západná kultúra a podobne. Ale ako či prečo vznikol náš vesmír? Všetky svetové mytológie, aspoň pokiaľ viem, tento vznik nejakým spôsobom spomínajú.

Všetko, s čím sa stretáme, má svoju príčinu. Preto o príčinách uvažujeme, i keď ich nevidíme, ale veríme, že jedine s nimi dáva náš svet zmysel. Ak uvidíme kúzelníka vytiahnuť z klobúka, v ktorom zdanlivo nič nebolo, zajaca, sme síce očarení, ale nebudeme si myslieť, že zajac sa tam sám zmaterializoval.

princíp dostatočného dôvodu

Pôvod nášho vesmíru sa môže zdať ako takýto zajac. Možno nechápeme, ako je možné, že je tu a my sme v ňom, ale mnohí z nás sme presvedčení, že musel nejakú príčinu mať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite