Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: K okrúhlemu jubileu samostatného štátu

.peter Schutz .stĺpčeky

Zrejme najlepšia porovnávacia (ekonomická) analýza od exguvernéra ČNB, dnes europoslanca Luďka Niedermayera, dáva zdanlivo za pravdu názorom o úspešnom príbehu samostatného Slovenska.

.videné z Košíc: K okrúhlemu jubileu samostatného štátu

vôbec najpodstatnejšie kritérium totiž hovorí – spočítal Niedermayer – že kým české HDP na hlavu obyvateľa sa za 30 rokov zdvojnásobilo, slovenské HDP sa zvýšilo „viac ako 2,7 krát“. To všetko – doslova píše Niedermayer – „napriek pretrpeným strašným rokom s Vladimírom Mečiarom“ a „až polokriminálnemu vládnutiu Roberta Fica“. V raste HDP síce SR mierne predbiehala ČR už za Mečiara (z nižšieho základu je ľahší odpich), no zásadne rozdielové bolo „krátke, ale kvalitné vládnutie dua Dzurinda/Mikloš“.

Protiargumenty, že ekonomika je iba časť príbehu, respektíve že porovnávanie cez HDP nemusí byť úplne presné (len nič vhodnejšie k dispozícii nie je), si uvádza sám europoslanec. Pričom za kľúčové považuje aj to, do čoho sa výnosy z HDP investujú. Či do vzdelania, technológií s vysokou pridanou hodnotou atď., alebo do „prejedania“. A na to práve upozorňuje aktualizačný moment zo Slovenska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite