Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Klvaňu: Americké panta rhei 2023

.tomáš Klvaňa .stĺpčeky .amerika Tomáša Klvaňu

Konec roku 2022 byl v americké politice ve znamení oslabování pozice Donalda Trumpa. Je otázkou, jestli v roce 2023 oslabí i trumpismus. Faktem je, že poprvé od chvíle, kdy Trump v létě 2015 vstoupil do prezidentského klání, má u republikánů vážného vyzyvatele.

Komentár Tomáša Klvaňu: Americké panta rhei 2023

floridský guvernér Ron DeSantis vede nad Trumpem v několika průzkumech veřejného mínění, organizovaných mezi republikánskými voliči. Co zapříčinilo pokles Trumpovy popularity? Jeho neschopnost vést Spojené státy a neznalost základních věcí domácí a mezinárodní politiky? Nezvládnutí pandemie? Nemohoucnost prosadit v Kongresu jakýkoliv důležitý zákon přesto, že měl dva roky pohodlnou republikánskou většinu? Nebo snad jeho pokus – chválabohu neumětelský – o zvláštní puč v prosinci 2020 a lednu 2021, kdy šířil lež o ukradených volbách?

Ani jedno z toho. Většině republikánských voličů se Trumpovo úřadování líbilo. Opakují, že chtějí i nadále pokračovat v Trumpově „programu“ (ať už je to cokoliv – neurvalost, sprostota, zlomyslnost či vypjatý nacionalismus).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite