Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.srdcom sestry Hermany: Modlitba nemôže žiť, ak sa k nej nepridá čas strávený s inými ľuďmi

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .srdcom sestry Hermany

Prednedávnom som sa na hodine opýtala deviatačiek, čo pre ne znamenajú Vianoce. Dávali naučené odpovede, s akými by som podľa nich bola spokojná. Na záver prvého kola som im povedala, že toto sú také frázy, floskuly, ktoré hovoria všetci, a nejako z nich necítim človečinu. Skutočné prežitie toho, čo to znamená pre ne.

.srdcom sestry Hermany: Modlitba nemôže žiť, ak sa k nej nepridá čas strávený s inými ľuďmi

a zrazu sa začali otvárať brány osobných svetov. Človečinu bolo cítiť a bolo to veľmi osobné. Mladé slečny sa rozhovorili, čo je pre ne symbolom Vianoc. V niektorých prípadoch to bolo až bolestivé. Zvlášť sa ma dotkla poznámka jednej z nich: „Viete, pre mňa sú Vianoce len štedrá večera, nič viac.“ Ale pokračovala a ja som sa dozvedela, že to je jediné jedlo v roku, keď sa stretnú celá rodina – jej súrodenci a jej rodičia – pri jednom stole. Hovorila, že pre ňu nie sú dôležité darčeky (hoci i tie sú skvelé), ale je pre ňu veľmi dôležité, že si všetci nájdu na hodinu čas a stretnú sa pri jednom stole.

Definícia rehoľného a komunitného života hovorí, že je to zdieľanie dvoch stolov: toho obetného a druhého v jedálni. Ani modlitba nemôže žiť, ak sa k nej nepridá čas strávený s inými ľuďmi.

Pár dní dozadu strávili v Ružomberku víkend bohoslovci, muži, ktorí študujú za kňazov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite