Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: Orbánov slovenský rubikon

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Vyjadrovať sa (v stredu) pred hlasovaním o nedôvere vlády k budúcnosti je fakticky nemožné. Ani jeden zo scenárov – vláda odvolaná/neodvolaná – však nič nemení na teste ohňom, ktorý podstúpi susedská, európska i zahraničná politika SR na Rade EÚ.

.videné z Košíc: Orbánov slovenský rubikon

rozhodovanie o peniazoch, ktoré EK zadržiava Maďarsku z dôvodu nedostatkov právneho štátu, sa rysuje ako zatiaľ najvážnejší rubikon, na ktorom môže „prísť k úrazu“ dosiaľ najlepšia stránka (tvár) tejto vládnej garnitúry.

Hoci karty sú rozdané jasne, predznamenávajú komplikované scenáre a neurčitú koncovku. Po tom, čo maďarský minister financií na Ecofine vetoval 18-miliardovú pomoc EÚ pre Ukrajinu, sa pokladá za vysoko pravdepodobné (takmer isté), že prípadnú zmenu na samite premiérov Orbán podmieni uvoľnením 7,5 miliardy z kohéznych fondov. Peňazí, na ktoré je v krízach po uši zahrabané Maďarsko nesmierne odkázané. (Jeden príklad: Ak miliardy neprídu, nebude na sľúbené 20-percentné zvýšenie platov učiteľov, ktorí takmer celú jeseň štrajkujú.) Takýto potenciálny pakt „ak nám uvoľníte peniaze, my uvoľníme tie ukrajinské“, ktorý naznačil za české predsedníctvo minister Stanjura slovami „rozhoduje sa v balíku“, je morálne i politicky vysoko pochybný. Z mechanizmu právneho štátu robí totiž obchodný artikel. „Delikvent“ – tentoraz Maďarsko, v budúcnosti však hocikto – sa sankcii môže vyhnúť, ak bude vydierať vetom v hlasovaní, kde sa žiada jednomyseľnosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite