Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.svet podľa Globsecu: Ženy v terorizme – nielen obete

.terézia Rekšáková .stĺpčeky .spoločnosť

13. novembra 2022 sa v rušnej ulici Istanbulu odohral teroristický útok, ktorý si vyžiadal množstvo životov a zranených. Turecké úrady tradične z činu obviňujú PKK (Stranu kurdských pracujúcich).

.svet podľa Globsecu: Ženy v terorizme – nielen obete pexels.com

tá sa od skutku dištancuje a popiera, že by s ním mala čokoľvek spoločné. Tiež tradične. Tradičné však nie je, že útok spáchala žena. Ale skutočne? História dokazuje, že toto na pohľad paradoxné spojenie vôbec nie je neobvyklé.

Ženy zohrávajú dôležité úlohy ako páchateľky či sprostredkovateľky teroristického násilia. Extrémistické skupiny naprieč radikálnymi spektrami vedia z ich angažovania profitovať aj preto, že väčšinová spoločnosť stále berie ženu len ako obeť terorizmu. (Násilné a nedobrovoľné ocitnutie sa v extrémistickej skupine je traumatizujúca skutočnosť, ktorá postihla množstvo nevinných žien. Tu sa zameriavam na prípady, keď sa ženy stali súčasťou extrémizmu z vlastnej vôle.)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite