Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Biotechnologický annus horribilis

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Rok 2021 bol pre mnoho biotechnologických spoločností relatívne výnimočným obdobím, no s pomaly sa blížiacim koncom roka 2022 možno skonštatovať, že tento rok bol pre biotechnologický priemysel viac-menej zlým snom.

Deep biotech Mira Gašpárka: Biotechnologický annus horribilis

periodikum Fierce Biotech každoročne zverejňuje rebríčky s najlepšími biotechnologickými a farmaceutickými spoločnosťami podľa najrôznejších kritérií – od tržieb až po diverzitu. Menej často však toto periodikum publikuje zoznam spoločností, ktorých pozemská púť sa skončila, a to aj napriek ich vysokému potenciálu. O niečo presnejšie, Fierce Biotech zverejnil biotechnologické „parte“ len dvakrát – v roku 2012 a dnes, v roku 2022. 

Ak sa teraz pýtate, aké faktory spravili z roku 2022 pomyselné pohrebisko biotechnologických spoločností, tak mám pre vás jednoduchú odpoveď – je to komplikované. Prirodzene, počas pandémie bolo zasponzorovaných viacero spoločností, z ktorých mnoho by za normálnych nepandemických okolností získalo pozornosť skúsených investorov len ťažko. No toto je len jedna z mnohých možných príčin. Pozrime sa teda na niekoľko konkrétnych prípadov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite