Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Miroslava Gašpárka: Červené krvinky verzus Rubins

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Bunkové terapie predstavujú jeden z najmodernejších druhov terapie s potenciálom vyliečiť pacientov z ochorení od rakoviny cez dedičné ochorenia až po poruchy imunitného systému. Vývoj týchto liečiv však nie je vôbec jednoduchý a biotechnologické spoločnosti by si mali pamätať, že nie každý dobrý nápad zaručene funguje a menej je niekedy viac.

Deep biotech Miroslava Gašpárka: Červené krvinky verzus Rubins

toto nám ukazuje aj spoločnosť Rubius Therapeutics, na ktorej príbeh sa v tomto stĺpčeku spoločne pozrieme. 

Svoju púť začal Rubius Therapeutics v roku 2014 s cieľom vyvinúť modernú bunkovú terapiu schopnú vyliečiť pacientov trpiacich zriedkavými dedičnými ochoreniami. K vzniku Rubiusu prispela zaujímavá myšlienka jej  zakladateľov transformovať červené krvinky na „živé“ – teda bunkové – terapeutiká. Pôvodný zámer Rubiusu liečiť genetické ochorenia upravenými červenými krvinkami sa však o pár rokov rozrástol o dve ďalšie kategórie, a to rakovinu a autoimunitné ochorenia. No aj napriek tomu, že toto rozhodnutie poskytlo portfóliu Rubiusu verzatilitu a prístup na trh s vyšším počtom záujemcov o liečbu, Rubius dnes nemá veľa dôvodov na oslavu. 

Po priebežnom vyhodnotení účinnosti svojich dvoch terapeutických kandidátov na liečbu solídnych nádorov v pokročilom štúdiu je dnes jasné, že novú liečbu fungujúcu na princípe geneticky modifikovaných červených krviniek od Rubiusu tak skoro neuvidíme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite