Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Baktérie a my

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Sú všade okolo nás, no i v nás – baktérie ovplyvňujú naše zdravie viac, než sme si doteraz mysleli.

Deep biotech Mira Gašpárka: Baktérie a my

od trávenia až po duševné zdravie, náš mikrobióm, teda populácia všetkých baktérií v našom organizme, je neustále v priamej alebo nepriamej interakcii s každou bunkou nášho organizmu. Príkladom je aj to, že črevné baktérie sú schopné ovplyvňovať intenzitu zápalovej odpovede imunitného systému mozgu, čo môže súvisieť s ochoreniami ako autizmus či schizofrénia. Prekvapivý bol však nález poukazujúci na vzťah medzi jedným druhom baktérie a rakovinou pankreasu. 

Rakovina pankreasu patrí medzi zriedkavejšie typy rakoviny, no viac než 90-percentná úmrtnosť ju robí jednou z najsmrteľnejších. Biológovia strávili mnoho rokov skúmaním možných príčin tohto fenoménu, ako aj hľadaním príčin rezistencie tejto rakoviny voči viacerým chemoterapeutikám. S odpoveďou však prišli infekční biológovia, ktorí odhalili, že za rezistenciou rakoviny pankreasu voči liečbe môže stáť jedna baktéria bežne obývajúca aj našu ústnu dutinu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite