Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Ako svet prichádza o antibiotiká

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Antibiotiká spôsobili jednu z najdôležitejších revolúcií v medicíne. Objav penicilínu pred takmer 100 rokmi viedol k tomu, že bežné infekcie rán, zápal pľúc či infekcie močových ciest už automaticky neznamenali prakticky istý rozsudok smrti.

Deep biotech Mira Gašpárka: Ako svet prichádza o antibiotiká

od objavu prvého antibiotika sa vedcom podarilo identifikovať mnoho druhov iných antibiotík s potenciálom zachrániť milióny životov. Antibiotiká však popri zdravotných benefitoch prinášajú aj iné, menej viditeľné pozitívne dopady na celú spoločnosť: od znižovania doby rekonvalescencie po operáciách cez udržanie práceschopných ľudí pri živote, rast životnej úrovne až po elimináciu potreby báť sa, či obyčajné rozbité koleno pri nedeľnom výlete nevyústi do amputácie či smrti. Antibiotiká sú v ľudskej spoločnosti nenahraditeľné, i keď si to mnohokrát neuvedomujeme.

Problémom je, že nevenujeme dosť pozornosti kríze, ktorou potenciálne môže byť rezistencia na antibiotiká. Pritom stratu antibiotík si jednoducho nemôžeme dovoliť – a sme k nej bližšie, než sa nám zdá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite