Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.videné z Košíc: Volebné výzvy a dozvuky

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Cez rámec obligátnych postrehov, že z výsledkov spojených župno-komunálnych volieb nevyvodíme pre politickú budúcnosť nič relevantné, stoja za zmienku štyri momentky.

.videné z Košíc: Volebné výzvy a dozvuky

legitimitu zvolených županov a krajských zastupiteľstiev výrazne posilňuje účasť nad 40 percent, ktorou sa skončil dlhoročný (šesť volebných období) európsky primát Slovenska v nezáujme o samosprávy. Nezabúdajme, že v minulosti nebolo výnimočné, že župana zvolilo v druhom kole 10 percent zapísaných voličov… Keďže rovnaké prvenstvo okrem neúčasti drží Slovensko aj pri europarlamentných voľbách, víkendové hlasovanie zrejme naštartuje – aj napriek jeho veľmi nešťastnému načasovaniu – úvahy o spojení eurovolieb s tými prezidentskými. Nie je však spájanie ako spájanie – a v tomto prípade existujú aj argumenty proti.

V župnej i komunálnej sekcii volieb sa zrazili dva slovenské megatrendy. O prepade drvivej väčšiny kandidátov „prvej politickej ligy“, čiže poslancov parlamentu, sa dá vyhlásiť, že ich – nezávisle od regiónu aj od koaličnej či opozičnej „identity“ – pochovala úplná diskreditácia, zosmiešnenie a tiež „matovičizácia“ parlamentnej politiky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite