Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.popcorn Juraja Malíčka: Niet inej prirodzenosti okrem inakosti

.juraj Malíček .stĺpčeky .spoločnosť

Nemôžem si pomôcť, ale náramne ma vyrušujú všeobecné múdrosti a banálne pravdy. Také tie frazeologizmy, floskuly a klišé, v rámci ktorých sa „história zvykne opakovať“, „šťastie praje pripraveným“, „všetko zlé je na niečo dobré“ a nevypláca sa „tancovať na tenkom ľade“.

.popcorn Juraja Malíčka: Niet inej prirodzenosti okrem inakosti

lebo, samozrejme, vnútorne s nimi hlboko a fundamentálne nesúhlasím, akurát neviem vyargumentovať prečo. Teda, možno by som aj vedel, ale jednak sa mi nechce zapletať sa do sémantickej ťahanice so samotným jazykom a jednak akosi tuším, že by som aj tak sám seba usvedčil z omylu, opäť by som sa dostal do sporu sám so sebou, a to nemám rád, lebo vo výsledku by veci neboli jasnejšie, ale iba komplikovanejšie, a to je presne to, čo nechcem. Veď mňa aj tak najviac napĺňajú celkom jednoduché veci. Jasné, priamočiare. Napríklad čerstvý chlieb s maslom, tým sa viem naplniť úplne celý. 

Všetko ostatné len zbytočne komplikuje veci. Ako to zlo, čo je na niečo dobré.  Hmm, paradox? Ani veľmi nie, len jazyk je milosrdný. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite