Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Na hranici medzi výskumom a praxou

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Vďaka ostro sledovanému vývoju vakcín proti covidu sa výskum a vývoj nových liečiv dostali do centra pozornosti mnohých z nás. Dnes už väčšina populácie vie, že vývoj nových liekov prechádza mnohými štádiami – od experimentov so zvieratami až po klinické štúdie s ľuďmi.

Deep biotech Mira Gašpárka: Na hranici medzi výskumom a praxou

prvé výsledky o bezpečnosti a účinnosti vychádzajú ako publikácie v žurnáloch. Pokiaľ je všetko kóšer a kandidát na nový liek spĺňa všetky kritériá, výrobca požiada o jeho schválenie a registráciu. Čo sa však stane, ak je liečivo schválené a neskôr sa zistia chyby v publikovaných dátach? Odpoveď na túto otázku nám poskytne príbeh o úspešnom lieku Zolgensma, ktorého štart teraz mnohí spochybňujú.

Zolgensma je liek, ktorý dodnes pomohol už viac než 2 300 deťom trpiacim spinálnou svalovou atrofiou chodiť a vykonávať mnoho fyzických aktivít, ktoré by inak pre ne boli iba snom. Tak ako aj iné schválené lieky, aj táto génová terapia prešla všetkými štádiami predklinických a klinických skúšok, ktorých výsledky naznačovali jej liečebný potenciál.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite