Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.videné z Košíc: Podobenstvo z Talianska

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Ešte pred odvolávaním Matoviča prišiel veľký aktualizačný moment z Talianska. Predčasné voľby tam priviedli k moci garnitúru skôr radikálne a extrémne pravicovú, než pravostredovú.

.videné z Košíc: Podobenstvo z Talianska

iste, analógia nemá najdlhšie nohy. Kríva v tom, že keď Draghiho vláda spadla do menšiny (jedného  hlasu!), premiér podával okamžite demisiu, ktorú prezident najprv neprijal, ale na druhý „pokus“ áno. Na rozdiel od Hegera a spol., ktorým ani omnoho výraznejšia menšina nehovorí, že najštandardnejšie by bolo sa z kresiel odlepiť. Analogické však je, že rozloženie síl na talianskej scéne skrývalo, podobne ako na Slovensku, potenciál neželaného politického zvratu. Čo sa v Taliansku aj stalo.

Ale pozor – napriek hystérii, ktorá vľavo vypukla, predstavuje trio Melloni-Salvini-Berlusconi pre Taliansko menšie riziko, než keby sa zrodilo spojenectvo Fico-Pelle-Kollár-Uhrík na Slovensku. Argumentov je viac. Najväčšia výhrada voči takmer naisto budúcej premiérke, totiž že vzišla z fašistického prostredia, nemá „nabité“. Zo Slovenska to autor isto nemôže vyhlásiť,  ale kladie si otázku: Je väčším fašistom Melloni, ktorá pred 20 rokmi adorovala Mussoliniho, alebo Fico, ktorý tu a teraz razí rétoriku režimu v Kremli ako nikto iný v Európe? Lebo ešte aj Orbán je diplomatickejší.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite