Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.otázniky Antona Vydru: Boris konzervatívec

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Už roky odmietam pripínať si na hruď jednak označenie „konzervatívec“, jednak „liberál“, a to preto, lebo tieto deklaratívne označenia sa u nás používajú už len ako formálne rámce pre „my“ a „oni“, pre „našich dobrých“ a „cudzích zlých“ podľa toho, na ktorej strane práve stojíte.

.otázniky Antona Vydru: Boris konzervatívec

kým sa dostanem k Borisovi-konzervatívcovi, zabŕdnem trochu do inej témy. Keď sa v Aristofanovej komédii Žaby chvastá s vážnou tvárou boh Dionýzos pred Heraklom, že on sám s Kleisthénom potopili tucet nepriateľských lodí v bitke pri Arginusských ostrovoch, jeho sluha Xanthias naňho len udivene zíza a smerom k publiku hlesne: „A tu som precitol!“ Starogrécka komédia hovorila takej postave, akou bol Aristofanov Dionýzos, alazón, chvastúň, luhár, ktorý sa rád povyšuje a označuje sa za niekoho, kým vonkoncom nie je. 

Pred alazónmi varuje prvých kresťanov aj apoštol Pavol v liste Rimanom a takisto v druhom liste Timotejovi. Alazónmi boli v Platónových dialógoch viacerí sofisti, ktorí sa pred inými radi hrdili tým, že získali plnosť poznania, že sú nositeľmi múdrosti, a preto vedia múdrosť odovzdať aj iným – za nejaký ten finančný obnos, samozrejme.

V divadelnom aj v Platónovom svete sú alazóni postavy, ktoré sú divákom a čitateľom na smiech, a to práve pre našuchorené chválenkárstvo a vystatovačnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite