Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Rozporuplné čipy budúcnosti

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Pre mnohých konšpirátorov sú čipy v ľudskom organizme nočnou morou, no technologický pokrok nám ukazuje, že všetko môže byť naopak a ľudia sa môžu dostať do čipov. Zatiaľ, prirodzene, nie celé ľudské telá, ale len bunky ich nervového systému – neuróny.

Deep biotech Mira Gašpárka: Rozporuplné čipy budúcnosti

aj napriek tomu, že kombinácia slov „čip“ a „nervová bunka“ môže znieť hrozivo, nikto z nás v najbližšej budúcnosti nebude ležať na nejakom virtuálnom úložisku! Celý koncept využitia nervových buniek pri konštrukcii čipov totižto spočíva výhradne v otázke dizajnu a zlepšovania funkcie už existujúcich technológií.

Nervové bunky, rovnako ako čipy, fungujú na princípe vysielania, prijímania a spracovania elektrických impulzov – no na rozdiel od čipov sú nervové bunky omnoho flexibilnejšie. Na komunikáciu medzi sebou totižto nervové bunky používajú prepojenia (synapsie), ktoré sa môžu v čase meniť a adaptovať. Niektoré synapsie môžu byť odbúrané a na ich mieste môžu vznikať nové, čo nervovým bunkám umožňuje reagovať na nové výzvy a požiadavky systému (organizmu). Mnohé tranzistorové čipy však takejto plasticity nie sú schopné – obvod je buď aktivovaný, alebo deaktivovaný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite