Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.videné z Košíc: Menšinový krst ohňom

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Treba vidieť veci jasne. Krst ohňom menšinovej vlády uprostred cválajúcej krízy – o ktorej nezhoda panuje iba v tom, či tu taká nebola sto rokov, alebo „len“ od druhej svetovej vojny – slovenská politika nezvládne. Nemá na to politickú kultúru, ľudí ani inštitúcie.

.videné z Košíc: Menšinový krst ohňom

vzhľadom na veľkú pluralitu scenárov ani nevieme, čo konkrétne si môžeme pod nezvládnutím predstaviť. Výrazne menej ako viac pravdepodobné sú predčasné voľby. Hegerovo odmietanie demisie i hlasovania o dôvere obnažuje okrem iného aj veľkú silu hmoty, ktorou sú prilepení k moci. K štandardným postupom z parlamentných demokracií, akým by napríklad bolo práve vyvolanie hlasovania o dôvere, ktorú pred dva a pol rokmi dostala od parlamentu celkom iná vláda, to lepidlo nepustí. (Fakt je, že požiadať o dôveru bolo korektné už po odstavení Matoviča z postu premiéra.)

Najkorektnejší a celkom štandardný exit zo situácie, keď je rozpadnutá politická scéna a neexistuje „vládotvorná“ väčšina, by všade inde boli predčasné voľby. Tu však existuje a straší veľmi silný argument proti: jeden z najpravdepodobnejších scenárov, ktorým je vláda národnej katastrofy Fica, fašistov a spol., treba oddialiť, ako sa len dá. Od špekulatívneho tvrdenia „čím neskôr voľby budú, tým horšie dopadnú pre koaličné strany“, je totiž omnoho zdravší argument napríklad tento: čím neskôr budú voľby, tým širší priestor bude pre NAKA, aby zvládla svoje poslanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite