Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deep biotech Mira Gašpárka: Zabudnutý chromozóm

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Jedna zo základných poučiek biológie, ktorú sme sa všetci učili, je, že ženy disponujú dvoma chromozómami X a muži majú jeden X a jeden Y chromozóm. Tak ako všetky školské poučky, aj táto je zjednodušená. No rozdielne chromozómy medzi mužmi a ženami ovplyvňujú viac než len ochlpenie či tvar pohlavných orgánov. Vplývať môžu aj na dĺžku života.

Deep biotech Mira Gašpárka: Zabudnutý chromozóm

gonozómy, teda chromozómy určujúce pohlavie, sú mierne abnormálne, keďže ich počty sa môžu u ľudí líšiť bez toho, aby si to niekto všimol. Mnohí muži môžu mať napríklad dva chromozómy X a jeden chromozóm Y, žijú bežný život a genetickú kuriozitu nikdy neodhalia. Čo sa však stane, ak mužom jeden z ich chromozómov, konkrétne chromozóm Y, zmizne počas ich života?

Strata chromozómu Y patrí k javom, ktoré vznikajú počas starnutia. Bunky to očividne veľmi netrápi, no jeho absencia môže mať neblahé následky pre organizmus.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite