Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pohľad Karolíny Farskej: Pre Európu sú kroky Američanov zásadné

.karolína Farská .stĺpčeky ..pohľad Karolíny Farskej

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosi bola na oficiálnej návšteve Taiwanu. Nešlo o bežnú diplomatickú návštevu, niesla so sebou silný signál Spojených štátov o podpore Taipeiu a sprevádzajúce vyhrážky o zasiahnutí zo strany Číny.

.pohľad Karolíny Farskej: Pre Európu sú kroky Američanov zásadné

v rámci funkčných čínsko-amerických vzťahov majú Spojené štáty dlhodobo zhodu na politike jednej Číny, princíp, na základe ktorého uznávajú iba jednu vládu celej Číny, a to tú v Pekingu pod Komunistickou stranou, Taiwan ako samostatnú suverénnu krajinu neuznávajú. V praxi však existuje neoficiálny silný vzťah s Taiwanom, vďaka ktorému im napríklad dlhodobo sprostredkúvajú zbrane na ich obranu. 

Čína promptne reagovala krátko po Pelosiovej utorkovom pristátí začiatkom niekoľkodňového vojenského cvičenia vo vodách okolo ostrova, nácvikom ostrej streľby alebo lietaním 21 vojenských lietadiel a stíhačiek smerom na Taiwan. 

Vojna na Ukrajine podporila aj obavy o budúcnosť Taiwanu a podobné vojenské zásahy Číny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite