Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Nymfy syntetickej biológie

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Oceány skrývajú poklady nedozernej hodnoty a tieto poklady netreba hľadať – stačí len vedieť, ako sa na ne pozerať. V oceánoch totiž žijú desiatky až stovky doposiaľ neobjavených druhov, ktorých genetická informácia sa skrýva v každej kvapke oceánskej vody.

Deep biotech Mira Gašpárka: Nymfy syntetickej biológie

s rozkvetom genetického sekvenovania sa nám otvorili nové možnosti v oblasti identifikácie nových mikroorganizmov od baktérií až po archea. Každý živý organizmus má špecifický genetický kód, ktorý mu umožňuje vykonávať rôzne jedinečné, ale aj tie najzákladnejšie funkcie. V prípade, že tento organizmus zomrie, časť jeho genetickej informácie sa môže zachovať vo vode a vedci ju následne môžu objaviť. 

Vďaka zachovaným fragmentom genetickej informácie oceánskych mikroorganizmov sa vedcom darí odhaľovať existenciu takých organizmov, ktoré v bežných laboratórnych podmienkach nemožno kultivovať. Niektoré z génov patriacich organizmom skrytým v oceánoch však skrývajú „návody“ k syntéze enzýmov a biologických molekúl, ktoré sme doteraz nepoznali; no ich využitie sa javí perspektívne v oblastiach od biotechnológie cez objavovanie nových liečiv až po čistenie industriálneho znečistenia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite