Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: O čokoláde a nobelovkách

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Denne vychádzajú v odborných periodikách stovky vedeckých článkov, ktoré sú zdrojom informácií pre tisíce ľudí, no kvalitu vedeckej práce neodzrkadľuje prestíž periodika, lež článok samotný.

Deep biotech Mira Gašpárka: O čokoláde a nobelovkách

pred niekoľkými týždňami bol v žurnále Nature uverejnený vedecký článok dávajúci do súvisu očkovanie proti covidu a akútny srdcový infarkt. No aj napriek tomu, že pre odporcov očkovania sa táto štúdia stala pomyselným „zlatým teľaťom“, aj vedecké práce je nutné čítať kriticky a s porozumením.

Korelácia neznamená kauzalitu, na toto upozornila už publikácia Franka Messerlia, ktorý poukázal na silnú a štatisticky významnú koreláciu medzi konzumáciou čokolády a množstvom Nobelových cien udelených jednotlivým krajinám. Bude mať Slovensko viac nobelistov, ak začne rozdávať vláda ľuďom čokoládu? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia
.posledné
.neprehliadnite